Descripció
Normalment entenem una acció únicament des de la nostra perspectiva o, si la veiem explicada en imatges, segons la mirada des de la qual és representada. Fragmentar l’activitat o acció en altres nivells o perspectives és una estratègia interessant a l’hora d’intentar entendre i visualitzar tots els matisos i dimensions d’una situació, especialment quan parlem d’interacció i experiència d’usuari:
1. Relació directa entre objecte i persona
Permet entendre de manera profunda la interacció entre tots dos, i la influència de les característiques de la interfície respecte del seu ús.
![](/wp-content/uploads/2020/12/26414_amp101-1024x682-1.jpg)
Aproximació ergonòmica segons la formalització d’un ratolí. Interacció entre la mà i el producte.
Font: https://www.coroflot.com/DanniLuo/sketch.
2. Plànol general de la persona-objectes
Permet veure el tipus de moviments que es fan des d’un punt de vista més general de manera que es pot analitzar quins paràmetres influeixen en l’ús.
![](/wp-content/uploads/2020/12/26414_amp102-1024x700-1.jpg)
Anàlisi ergonòmica global d’una situació específica.
Font: http://www.deckedaustralia.com.au/blog/ergonomic-white-paper/(inactiu).
Tal com veiem en la imatge anterior, és tan important el gest que l’usuari fa en agafar o obrir la caixa d’eines com la postura global respecte de la camioneta, que pot millorar o empitjorar el gest final cap a la caixa.
3. Persona a l’espai i la seva relació amb la resta dels elements
Permet entendre el context i la seva influència. En aquest cas tenen especial importància la il·luminació, el clima o les condicions atmosfèriques, i el paper que pot tenir el temps en l’acció específica, per la qual cosa la seva representació també és rellevant per a informar del context al lector.
![](/wp-content/uploads/2020/12/26414_amp103-1024x693-1.jpg)
Representació de la influència del context acústic als llocs de treball.
Font: https://www.ergolain.lt/en/ergonomics/.
4. Vista de l’usuari
És interessant conèixer quina és la visió concreta que té l’usuari en cada moment d’ús. Moltes vegades, no disposa d’una visió global de la situació o no és capaç de veure alguns dels elements clau, per la qual cosa les decisions que pren o la manera d’executar l’acció són molt determinades pel rang de visió que té.
![](/wp-content/uploads/2020/12/26414_amp104.jpg)
Vista des de la perspectiva del subjecte.
Font: 99 ejercicios de estilo, de Matt Maden.
5. Visió de la cara i gestos de l’usuari
Ens permetrà registrar les seves reaccions positives o negatives enfront de l’ús del producte i jerarquitzar els moments clau d’ús en funció d’això.
Referències
Maden, M. (2007). 99 ejercicios de estilo. Madrid: Ediciones Sinsentido.
Ware, C. (2012). Building stories. Nova York: Pantheon Books.